Kedvezmények a személyi jövedelemadóban

2024.06.21
Nagyon sok kérdés érkezik a személyi jövedelemadóval kapcsolatban, így ebben a cikkben megpróbáltam összefoglalni a kedvezményeket érintő kérdéseket.

Az összevont adóalapot 2024-ben 6 féle kedvezménnyel lehet csökkenteni, amelyek meghatározott sorrend alapján érvényesíthetőek. Nézzük meg, melyek ezek: 

A sorrend

  1. Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye 
  2. 25 év alatti fiatalok kedvezménye 
  3. 30 év alatti anyák kedvezménye 
  4. Személyi kedvezmény 
  5. Első házasok kedvezménye 
  6. Családi kedvezmény 

Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye 

Azok az anyák érvényesíthetik, akik 4 vagy több gyereket szültek vagy fogadtak örökbe és saját háztartásban nevelik őket valamint a kedvezmény érvényesítésekor (vagy korábban 12 éven keresztül) családi pótlékra jogosult. Figyelemben vehető az a gyermek is, aki fogyatékosság miatt bentlakásos intézményben él, de az anya szülői felügyeleti joga fenn áll és rendszeresen tartja a kapcsolatot a gyermekkel. 

A kedvezmény érvényesíthető többek között a munkaviszony, nevelőszülői foglalkoztatás, vállalkozói kivét, átalányadózó, őstermelő jövedelméből. 

Mértéke: Az összevont adóalapba tartozó meghatározott jövedelmek teljes összege után mentesül a személyi jövedelemadó megfizetése alól. 

A kedvezmény év közben a munkáltatónak/kifizetőhelynek átadott adóelőleg nyilatkozattal vagy a tárgyévi személyi jövedelemadó bevallásban érvényesíthető. 

25 év alattiak kedvezménye 

Az a fiatal jogosult igénybe venni, aki a 25.életévét még nem töltötte be. Ha pl. valaki június 15.-én született, akkor még a június hónapra érvényesítheti a kedvezményt. Az alap ebben az esetben is az összevont adóalapban meghatározott jövedelmek (amennyiben nem tudod biztosan, hogy jogosult vagy-e, érdemes könyvelő segítségét kérni, amit itt tudsz megtenni). 

A mértéke: 2024-ben havonta 499.952 Ft jövedelemig mentesség a személyi jövedelemadó fizetés alól. Ez éves szinten 6.919.212 Ft jövedelmet jelent azaz 1.037.882 Ft adófizetés alóli mentesség érhető el. 

30 év alatti anyák kedvezménye 

Azok a 30 év alatti anyák vehetik igénybe, akik 91.napot betöltött magzattal várandósak, valamint vérszerinti vagy örökbefogadott gyermeket nevelnek. 

A kedvezmény legkorábban a 25. életév betöltésének a hónapját követő első hónap. Pl. június 20.-án 25, évet töltött anya legkorábban júliusban igényelheti. Az utolsó igényelhető hónap annak az évnek a decembere, amikor betölti a 30. életévet. 

Ebben az esetben is csak munkával szerezett jövedelemnél érvényesíthető, pl. bérbeadásból származó jövedelemnél nem. 

Mértéke: 2024-ben havonta 576.601 Ft jövedelemig mentesség a személyi jövedelemadó fizetése alól. Amennyiben egész évben fennáll a jogosultság, 1.037.881 Ft adómegtakarítás érhető el.

Személyi kedvezmény 

Adóalap csökkentő tétel, az a magánszemély érvényesítheti, aki fogyatékossági támogatásban, rokkantsági járadékban vagy a kormányrendeletben meghatározott betegségben szenved. Többek között ide tartozik pl. a cukorbetegség, hallási, látási, mozgásszervi problémák, laktózérzékenység, gluténérzékenység.

Az igénybevételhez szükséges orvosi igazolás, fogyatékosságot kimondó határozat vagy rokkantsági járadékot megállapító határozat. Minden olyan hónapban érvényesíthető, amikor a betegség/rokkantság/fogyatékosság legalább 1 napig fennállt. 

Mértéke: Az adóalap havonta 88.900 Ft-al csökkenthető, ez éves szinten 160.020 Ft adómegtakarítást jelent. 

Első házasok kedvezménye

Szintén adóalap csökkentő tétel. Az a pár jogosult igénybe venni, ahol legalább az egyik félnek ez az első házassága. Korhatár nincs valamint bejegyzett élettársak is élhetnek vele. 

Az első igényelhető hónap a házasságkötést követő hónap. Legfeljebb a házasságkötést követő 24 hónapig lehetséges részesülni a kedvezményben. 

Mértéke: Az adóalap havonta együttesen 33.335 Ft-al csökkenthető. A házastársak megegyezése alapján lehetséges megosztva vagy közösen érvényesíteni. Éves szinten 60.000 Ft adómegtakarítás érhető el. 

Családi kedvezmény

Havonta adóalap csökkenthető vele, talán a legtöbb személy erre a kedvezményre jogosult. 

Ki jogosult rá? Többek között az a magánszemély, aki családi pótlékra jogosult vagy a vele egy háztartásban élő családi pótlékra nem jogosult házastársa, 91. napot betöltött várandós nő és vele közös háztartásban élő házastársa. 

Mértéke: A számítása elsőre talán bonyolultnak tűnhet, mivel a kedvezményt kedvezményezett eltartatottak (akik után jár a családi pótlék, magzat, családi pótlékra jogosult saját jogán, rokkantsági járadékban részesül) után lehet igénybe venni, viszont a mértéke attól függ, hogy a családban hány eltartott van (hány gyerekről gondoskodik).

1 eltartott esetén kedvezményezett eltartottanként havi 66.670 Ft azaz 10.000 ft adómegtakarítás

2 eltartott esetén kedvezményezett eltartottanként havi 133.330 Ft azaz 20.000 ft adómegtakarítás 

3 és további eltartott esetén kedvezményezett eltartottanként havi 220.000 Ft azaz 33.000 ft adómegtakarítás 

A kedvezmény ugyanazon gyermek után csak egyszeresen lehet igényelni (2 szülő nem igényelhet ugyanazon gyermekére külön), a jogosultak közösen is érvényesíthetik, viszont arra is lehetőség van, hogy az egyik jogosult szülő a vele egy háztartásban élő nem jogosult házastársával vagy élettársával megosztva érvényesítse. 

Családi pótlékra az a szülő jogosult, aki a gyermekét a saját háztartásában neveli, így válás esetén az lesz a kedvezményre is jogosult, akivel a gyermek egy háztartásban marad. 

Kivételt képez, ha a szülők a válás után felváltva (1 hét itt, 1 hét ott) nevelik a gyermeket, mivel ebben az esetben mindkét szülő 50-50%-ban lesz jogosult a családi pótlékra valamint szintén 50-50%-ban a kedvezményre.