2025-ben várható változások az egyéni vállalkozóknak

2024.06.19
2023 novemberében egy módosító javaslatnak köszönhetően egyelőre kimaradtak az alábbi változások az őszi adócsomagból, viszont valószínűleg 2025.január 1.-től fognak hatályba lépni.

Bevallás

A tervek szerint a személyi jövedelemadó bevalláshoz hasonlóan az adóhatóság a rendelkezésére álló adatok alapján készíti a negyedéves bevallástervezetet, amit az egyéni vállalkozó a negyedévet követő hónap 12. napjáig javíthat. Ha ezt nem teszi meg, akkor az adóhatóság által elkészített bevallás válik véglegessé és ez alapján állapítja meg a járulékfizetési kötelezettséget. 

Mellékállású egyéni vállalkozó 

Jelenleg mellékállásúként van lehetőség arra, hogy bizonyos határig gyakorlatilag járulék és adómentesen működjön az egyéni vállalkozás. Ez változna 2025. január 1-től, mivel  mellékállású egyéni vállalkozóknak havonta a minimálbér 30%-a után kellene járulékot fizetni, valamint 2.3 millió forint éves bevétel feletti rész 60%-a lenne a járulék alapja. 

Járulékalap, vállalkozói kivét 

A jelenlegi néha bonyolult járulékalap megállapításában egyszerűsítés lenne a diktált járulékalap bevezetése, aminek köszönhetően a vállalkozói jövedelemadózást valamint az átalányadózást választó egyéni vállalkozásoknak egységesen a minimálbér lenne a járulék alapja. 

A javaslat szerint megszűnne a vállalkozói kivét, így a vállalkozói jövedelem után kellene adózni az általános szabályok szerint. 

Családi járulékkedvezmény 

Úgy tűnik, hogy itt is egy könnyítés jöhet, az egyéni vállalkozókra is az általános szabályok lesznek érvényesek, így a diktált járulékalapot terhelő társadalombiztosítási járulékkötelezettség mértékéig lenne érvényesíthető a családi járulékkedvezmény. 


Összességében úgy tűnik, hogy könnyítés is jönne 2025.január 1.-től, viszont fontos, hogy vállalkozóként a megfelelő adózási és vállalkozási formát válasszuk. Ha nem tudsz dönteni, hogy melyik lenne számodra a legoptimálisabb, akkor itt tudsz segítséget kérni.